Evaporatif Serinletme Nedir ?

Ana sayfa > Dökümanlar > Evaporatif Serinletme Nedir ?

Evaporatif Serinletme Nedir ?

Evaporatif serinletme cihazlarının geçmişi çok eskiye dayanır. Hacı kliması, İran kliması, Çöl kliması, Sulu Klima gibi isimlendirilen makinalar artık endüstriyel hale gelmiştir ve bu gün özellikle mantar üretim tesislerinde ve kanatlı çiftliklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Çalışma Mantığı

Alt haznede bulunan su, pompa vasıtası ile üst hazneye iletilir. Üst haznedeki deliklerden aşağı serbest dökülen su damlacıkları, kağıttan mamül ped yüzeyinden süzülürken fan vasıtası ile buharlaştırılır. Su, buharlaşırken ısı çeker ve üzerinden geçen havanın sıcaklığının düşmesini sağlar.

Kompresörlü klimalara göre hem ilk yatırım maliyeti, hem de işletme maliyeti açısından bir çok avantajı bulunan bu cihazların;


Bazı dezavantajları vardır:

• Alt haznede, üst haznede ve ped yüzeyinde sürekli tortu ve yosun oluşur. Bu kalıntılar hem cihazın verimini düşürür, hem de hijyen sorunu yaratır.

Su haznelerinde, su iletim borularında ve ped yüzeyinde oluşan kalıntılar, bakteri, mikrop ve mantar sporlarını barındırır. Özellikle ıslak yüzeylerde hızlı çoğalan listeria vb. zararlı virüsler için üreme ortamı oluşturur. Bu zararlı virüsler prosesin kirlenmesine ve sağlık sorunlarına yol açar.

• Sulu klima pedlerinden verim alabilmek için hava debisi ve basıncı sınırlıdır. Bu yüzden serinletilmiş havayı kanallar ile taşımak zordur.

• İran kliması büyük hacimli ve düşük verimlidir. Büyük kapasite elde etmek için çok büyük pedler kullanılmalıdır. Montaj ve kullanımı zordur.

Gelelim Yeni Ürünümüzün Avantajlarına:

PEDSİZ EVAPORATİF SOĞUTUCU:

• Su basıncı yüksektir. Mevcut Yüksek basınçlı Endüstriyel serinletme ve nemlendirme cihazları üzerinde yapılan faydalı değişiklikler ile küçük hacimli, yüksek verimli ve ekonomik cihazlar meydana getirilmiştir.

• Su Haznesi yoktur, sürekli ve otomatik olarak şebeke suyundan beslenir.

• PED YOKTUR, ped değiştirme ve temizleme zahmeti yoktur. Pedden kaynaklanan hijyen sorunları yaşanmaz.

• Küçük makine ile yüksek verim elde edilir. Pedli soğutuculara göre verimi yüksek, kapladığı alan küçüktür.

• Yüksek basınçlı radyal fan içerdiği için havayı uzak mesafelere iletmek kolaydır. Montajı çok basittir.