Ürün Şoklama ve Şok Odası Nedir ?

Ana sayfa > Dökümanlar > Ürün Şoklama ve Şok Odası Nedir ?

Ürün Şoklama ve Şok Odası Nedir ? (Product  Freezing & Freezing Room)

Şok Odası

Soğutma sistemlerinin farklı bir versiyonlarından bir tanesi de kuşkusuz ki şoklama sistemleridir diyebiliriz.

Yani gıdanın güvenliği açısından uzun süreler boyunca saklanmasını sağlayacak olan ve çekirdeğine kadar donmasını sağlayacak olan sistemin adı Şok Odası olmaktadır. Yani çekirdek sıcaklığının -18 derece kadar çıkartılması sonucunda sonrasında ise ürünlerin donmuş muhafazalara aktarılması sağlanmalıdır. Şoklama işlemleri oldukça hızlı yapılması gereken bir durumdur. Ürün içeriye girdiği andan itibaren zaman kaybına uğramadan dış sıcaklık ile iç sıcaklık dereceleri hızı ile -35 hatta -40 derecelere kadar donması sağlanmalıdır. Ürüne bağlı olarak belirlenen maksimim süre gıda güvenliği açısından da önemlidir. Bundan dolayı bu tarz durumlara mutlaka dikkat etmek gerekir.

Şok Odası Nedir?

Bir gıdanın beklendiğinden de fazla bir şekilde saklanması ve ürünün tamamen dondurulması işlemidir. Yani ürünün dışından başlayarak iç çekirdeğine kadar her yerinin dondurulmuş olması sistemine şok odası denilmektedir. Böylece merak ettiğiniz Şok Odası Nedir? Sorusunun yanıtını da böylece vermiş bulunmaktayız. Ürünlerin sırası ile ve ürün özelliklerine göre şoklanması sonucunda şok muhafaza alanlarına alınması ve sonrasında istenilen yerlere aktarılması durumudur. Örnek vereceğimiz kullanım alanlarında ise ilk sırada dondurma tesisleri yer almaktadır. Dondurmanın ana maddesi süt ve süt ürünleri olduğu için işlenmesinin dışında bir de istenilen şekil ve kalıplara girebilmesi için şok uygulaması yapılmalı ve uzun süreli saklanabilmelidir.

Ürün Şoklama

Aslında çok yabancı olmadığımız bir durum olarak karşımıza çıkan şoklamalar normal hayatımızda da bizler tarafından yapılabilmektedir. Yani bir ürünün çok daha uzun süre zarfında saklanmasına yarayan bir sistem olmaktadır. Soğuk odalardan farklı olarak ürünün çekirdeğine kadar donuyor olması durumudur. Yani bu tür özelliklere sahip olarak Ürün Şoklama işlemi yaparken mutlaka hızlı hareket etmeliyiz. Bizler kadar sisteminde çok hızlı olması gerekmektedir. Yani tesisinizde kullanmak istediğiniz ve projelendirmek isteyeceğiniz şok odaları için ürünlerinizin özelliklerinden bahsetmeli ve kaç derecelere kadar sahip olmanızı belirtmelisiniz. Şoklama biraz da ürünün kalınlığına göre değişerek zaman alabilmektedir. Fakat sonuç itibari ile her gıdayı şoklayabilmekte ve koruyabilmekteyiz.