FREEZE DRY TEKNOLOJİSİ

Ana sayfa > FREEZE DRY TEKNOLOJİSİ

Freeze Dry Dondurarak Kurutma Teknolojisi Çalışmalarımızı TURFAN Tescilli markamız ile arz etmekteyiz. 

Bahçeden tüketiciye kadar gidecek senaryonun projelendirilmesi,

Freeze dry Maliyet ve satış analizleri ve eksiksiz fizibilite hazırlanması,

Devlet destekleri konusunda gerekli belgeler, danışmanlık ve iş takibinin yapılması,

Taze muhafaza, şoklama ve donmuş muhafaza depolarının imalatı,

Freeze dry makinesinin imalatı ve çalıştırılması,

Müşterinin üretim sürecinde teknik desteği hiç kesmeden devam ettirilmesi için...

Uzman bir kadrodan oluşur.

Birbiri ile işbirliği yapma potansiyeli olan farklı şirketleri tanıştıracak organizasyonları da şimdiden tasarlıyoruz.

     Meyve, sebze, kırmızı ve beyaz et ürünlerinin taze muhafaza, şoklama ve donmuş muhafazası konusunda 25 yıllık bir tecrübeye sahibiz. Bahçede ön soğutma sistemlerinden gıda fabrikalarına, büyük kapasiteli lojistik depolarından perakende organizasyonun her aşamasına, tüketicinin mutfağına gireceği zamana kadar gıdanın geçirdiği serüvenin tamamına hakim bir ekibiz.

      Meyve ve sebzenin toplanırken hasat hasarına uğradığını, soğuk depoda ve perakende organizasyonunda süreçten kaynaklanan firelerin olduğunu, bu firelerin büyük bir milli servet kaybına neden olduğunu biliyoruz. Bu israfın önüne geçmenin en güzel yoludur Freeze Dry teknolojisi.

      Bir yılda dört mevsimin yaşandığı ve her iklime uygun tarım ürününün yetiştirilebildiği cennet vatanımızın her köşesinde, dünyada eşi benzeri bulunmayan çeşitlilikte meyve ve sebze üretilmektedir. Bu ürünlerin hemen hepsi mevsimsel şartlara muhtaçtır. Bir sezonda bol bulunan ürün diğer sezonda kıt yetişir ya da hiç yetişmez. Mevsiminde bol bulunan ürünün iç piyasada parasal değeri düştüğü gibi, satın alma talebi de düşmektedir. Çünki ülkenin dört yanında aynı ürün çok kolay yetişmektedir. Bazı ürünlerin bolluk zamanında talebin de azalması, çöpe giden ürünün artmasına neden olmaktadır.

Örneğin kavun; Mevsiminde üretim çok fazla olduğu gibi, aynı sezonda başka meyve çeşitlerinin de bol olmasından dolayı piyasa fiyatları çok düşük seviyelere inmekte, maalesef bol miktarda kavun çöpe gitmektedir. Halbuki kavunun oldukça büyük bir tüketim alanı vardır. Meyve aromalı süt, yoğurt, kuru atıştırmalık ve daha niceleri... Kavunu sağlıklı bir atıştırmalık haline getirmek, kurutup toz haline getirerek doğal aroma elde etmenin yolu FREEZE DRY teknolojisidir.

     Çilek, muz, kivi, böğürtlen, ahududu gibi depolama ve teşhir süreci kısa ürünleri mevsiminde hızlı ve kolay değerlendirmenin de en iyi yolu dondurarak kurutmaktır.

                                                                                                                    Çöpe gitmeden muzu kurtaralım!

      Hasat hasarından dolayı meyve suyu fabrikasına ya da çöpe giden elma, armut gibi ürünleri daha katma değerli ürün haline getirmek için dondurarak kurutmak çok iyi bir çözümdür.

      Meyve, sebze, et, süt, yemek, sağlık ürünleri, aromatik bitkiler, probiyotik gıdalar konusunda yaratıcı fikirleri tetikleyen ve yeni ufuklar açan freeze dry teknolojisinin kullanımı için devlet destekleri de bulunmaktadır.

TESİS PROJELENDİRME

DONDURARAK KURUTMA FİZİBİLİTE HAZIRLANMASI

Freeze dry tesisi için taze ürün soğuk deposu, hızlı şoklama ünitesi ve donmuş muhafaza soğuk deposu gerekmektedir.

Ürünler bol sezonda taze alınır, depolanır, temizleme ve doğramadan sonra hızlı şoklama odasında -28C soğutulur.

Sonra donmuş muhafaza odasına alınır ve -20C sıcaklıkta muhafaza edilir.

Dondurulmuş ürünler piyasa ihtiyacı ve işletme planı çerçevesinde günlük partiler halinde freeze dry cihazında kurutulur.

Dondurarak kurutulmuş ürünler şekli ve tadı hiç değişmeden oda şartlarında yıllarca muhafaza edilir.

Tesis projelendirme ve fizibilite raporu dondurarak kurutulacak ürün çeşitlerinin özelliğine, işletmenin parti tonaj hedefleri ve sezona dayalı hammadde özelliklerine göre yapılır.

Örneğin FREEZE DRIED COLOSTRUM (kurutulmuş ağız sütü) üretiminde hammadde temini kısıtlı ve organizasyonu zordur, günlük tonaj düşük ama kar marjı yüksektir.

Ya da freeze dry tekniği ile propolis kurutmak için düşük kapasiteli ve düşük ilk yatırım maliyeti ile bir tesis kurulur ve ilk yatırım maliyetine nazaran yüksek kar elde edilen bir tesis yapılmış olur.

Ama elma, muz gibi ülkemizde bol bulunan meyvelerin hammadde imkanlarının bolluğu ve kar marjının düşük olmasından dolayı günlük tonajı yüksek tutmak daha doğru olacaktır.

Bazı ürünler için örnek çalışma senaryoları ve sistem gereksinimleri için aşağıda bazı çalışmalar bulacaksınız:

MEYVE ÜRETİMİNDE HASARLI ÜRÜN KURTARMA:

Büyük kapasiteli meyve üretimi, depolama ve lojistik organizasyonunda hasat, nakliye ve depolama sırasında ürünlerde hasarlar oluşmaktadır. Bir de hasarsız olmasına karşın boylama ve renk ayrımı ünitelerinden ayrılan şekli ve rengi bozuk, aslında sağlam olmasına rağmen piyasa değeri düşük ürünler çıkmaktadır.

         Hasarlı ürünler çok kısa sürede bozulur ve aynı ambalajda bulunan diğer ürünlerin hızlı bozulmasına neden olurlar. Bu yüzden hasarlı ya da piyasa değeri düşük ürünler seçilir ve ayrı bir yerde biriktirilir, genellikle meyve suyu fabrikalarına düşük fiyatla satılır ya da çöpe atılır.

Bu atık ürünlere katma değer kazandırmak için yapılacak en doğru iş FREEZE DRY yöntemi ile kurutmadır.

ÖRNEK SENARYO:

Elle ya da boylama ve renk ayrımından seçilen ürünler önce taze muhafaza deposunda (0 C sıcaklıkta ) biriktirilir. ,

Biriktirme devam ederken bir taraftan parti parti temizleme ve doğrama yapılır.

Doğranan ürünler tepsilere dizilerek -25 - 30C Sıcaklıkta hızlı dondurulur.

Dondurulmuş ürün -20C Donmuş muhafaza deposuna aktarılır.

Donmuş muhafaza deposunda ürünler istenildiği kadar bozulmadan bekler. Eğer depoda elektrik harcamak istemiyorsanız hemen freeze dry makinesine yerleştirilir.

Freeze dry makinesinde kuruma süresi çilek, elma ve muz gibi meyvelerde yaklaşık 18 - 20 Saat sürer. Bu süre sonunda kurutulmuş ürünler dondurarak kurutma cihazından dışarı alınır ve hızla hava almayacak özel ambalajlara doldurulur. Hava almayan ambalajlara doldurulan freeze dried meyve ve sebzenin oda şartlarında muhafaza süresi ortalama 20 Yıl öngörülmektedir.

Günde 100 Kg meyve kurtarmak isteyen bir çilek ya da muz bahçesinde Taze muhafaza ve donmuş muhafaza odalarına gerek yoktur.

Şekil ve kalibreden dolayı piyasa değeri düşük olan ürünler seçilir, soyma, temizleme ve gerekiyorsa doğrama işlemi yapılır,

Tepsilere dizilerek Küçük kapasiteli bir şoklama cihazında -25 C kadar yaklaşık 4 saat soğutulur,

Donmuş ürünler freeze dry makinası içine yerleştirilir.

Ertesi gün kurumuş olarak alınan ürünler paketlenir ve satışa hazır olarak bekletilir.

Günde 100 Kg taze çilek kurutma cihazından ertesi gün asgari 10 Kg dondurarak kurutulmuş çilek elde edilir.

BU GÜN İTİBARI İLE MALİYET ANALİZİ (1 Ocak 2023)

100 Kg Çilek ortalama bahçeden satış fiyatı: 2000 TL

Elektrik tüketimi 15 Kw/h üzerinden partide 300 Kw olup yaklaşık 1000 TL

Soğuk hava deposu elektrik tüketimi için tıklayın

İşçilik, ambalaj ve genel giderler hariç 10 Kg freeze dry çilek maliyeti 3000 TL

Gün itibarı ile online satış kanallarında freeze dry çilek perakende kg fiyatı 1500 TL

Toptan satış fiyatını en taban 600 TL baz aldığımızda 100 Kg çilekten günde 3000 TL Kar elde edilir.

Çilek üreticisi kendi ürününü dondurarak kuruttuğunda, taze olarak 2000 TL değerindeki ürünü dondurarak kuruttuğunda 6000 TL Ciro elde etmiş olur ve kazancı daha yüksektir.

Piyasadan 20 TL üzerinden çilek toplayan bir tacir, dondurarak kurutma sonucu 100 kilogramda 3000 TL kar elde eder.

ÇÖPE GİTMEDEN MUZU KURTARALIM!

        Muz meyvesi olgunlaştıktan sonra piyasa değeri çok hızlı düşen bir üründür. Yeterince olgunlaşmanın gerçekleştiği evrede kabuk hızla renk ve görüntü hasarına uğrar. Kabuk içindeki meyve yeterince lezzetli , aromatik ve hoş görünüşlü olmasına rağmen kabuktaki hasardan dolayı satılamaz hale gelir. Satılamayan ürünün hızla içi de bozulur ve çöpe gider.

Kabukta renk değişimi yaşanmaya başladıktan sonra ÇÖPE GİTMEDEN MUZU KURTARMANIN YOLU en iyi yolu FREEZE DRY tekniği ile kurutmaktır.

Kabuktan ayırıp dilimlenir.

Tepsilere dizilerek 3 Saat -25 Şoklama odasında dondurulur

Donmuş ürünler aynı tepsilerde freeze dry kurutma makinesine yerleştirilir.

Yaklaşık 18 Saat sonra kurumuş ürünler makineden çıkarılarak hava almayan ambalajlarda saklanır.

Bu gün (1 Ocak 2023) itibarı ile toptan kg fiyatı 10 TL üzerinden 100 Kg muz alalım.

100 Kg muz 1000 TL, elektrik maliyeti 1000 TL , toplam maliyet 2000 TL

20 Saat sonunda elimizde 20 Kg dondurarak kurutulmuş muz kıtırı olacaktır.

Dondurarak kurutulmuş muz kıtırının kg maliyeti 200 TL

Bu gün itibarı ile online satış kanallarında perakende kg fiyatı 1000 TL civarındadır.

Toptan fiyatını taban 500 TL üzerinden düşünürsek 100 Kg muzdan 3000 TL kazanç sağlanır.

Eğer muz üreticisi iseniz ya da zincir market organizasyonunda çöpe gidecek ürünü kurutuyorsanız kar marjınız katlanıyor demektir.

Dondurarak Kurutma Kapasitesi

Kapasiteyi Nasıl Belirlemeliyim?

Freeze Dry Cihazı Seçimi Nasıl Yapılır?

Freeze dry makinesi seçiminde günlük kurutulacak ürün miktarına göre kapasite seçilir.

Günlük kurutulacak yaş ürün miktarı 100 Kg olduğunda genellikle meyve için 24 Saat sonunda 10 Kg kuru ürün elde edilir.

Freeze dry makinesi üreten firmalar genellikle cihaz kataloğunda su tutma kapasitesi ve Tepsi alanı üzerinden kapasite yazarlar. Su tutma kapasitesi yaş ürün kurutma kapasitesi değildir.

Bir cihazın su tutma kapasitesi 250 Kg ise bu, ICE CONDENS tabir edilen soğutma bölümünde tutulabilecek su miktarını verir. Ancak tepsi alanı kurutmak istediğiniz ürün miktarına yetişmeyebilir.

1 Metrekare tepsiye azami 7 Kg dilimlenmiş meyve alır. Böylece toplam tepsi alanı 10 M2 olan bir freeze dry makinesi içine azami 70 Kg yaş meyve koyabiliriz. Günün sonunda 7 Kg kurutulmuş ürün elde ederiz.

Günlük 150 Kg yaş ürün kurutmak istediğinizde (dilimlenmiş meyve için) almanız gereken dondurarak kurutma makinesinin tepsi alanı 15 M2 olmalıdır. Bazı makine üreticilerinin tepsi alanı 15 M2 olmasına karşın su tutma kapasitesi 220 Kg olduğu için "220 Kg kapasiteli cihaz" Olarak adlandırırlar. Ancak bu cihazlarda kurutulacak dilimlenmiş ürün 150 Kg dır. Bu kapasiteler dilimlenmiş meyve için geçerlidir,meyve püresi, yoğurt, biyolojik materyaller gibi farklı ürünler için cihaz kapasitesi ayrıca hesaplanmalıdır.

BÜYÜK KAPASİTELİ FREEZE DRY

Freeze dry prosesinde çok büyük kapasiteli cihazlar üretilebilir ve hem yurt dışında hem de ülkemizde üretici firmalar bulunmaktadır.

Ancak belirli bir kapasite üzerine çıkıldığında malzeme özellikleri ve çalışma senaryosu bakımından parametreler çok fazla değişikliğe uğrar ve hem ilk yatırım maliyeti artışı, hem de işletme sürecinde bazı dezavantajlar yaşanır. Bu dezavantajları aşağıda özetledik:

Büyük kapasiteli Freeze dry makinesi üretiminde Chamber sac kalınlığı yüksek olmalıdır. Çünki freeze dry prosesinde çok derin vakum uygulanır ve silindirin vakuma dayanıklı olması için çok kalın sacdan üretilmesi gerekir. Böylece kalın sacdan silindir üretimi hem malzeme, hem de üretim tekniğinden dolayı ilk yatırım maliyetini artırır.

Büyük kapasiteli Dondurarak kurutma cihazlarında kullanılan büyük kapasiteli vakum pompası az ithal edilen ve stoklarda az bulunan ürünlerdir. Bu yüzden ithalattan dolayı üretim sürecinin uzamasının yanında, kullanım süresinde oluşabilecek arızalara çözüm bulmak zaman alabilir.

Büyük kapasiteli freeze dry cihazı içerisinde kullanılan teknolojik ürünlerin ülkemizde ithalat ve stok imkanlarından dolayı fiyatları yüksektir. Bu yüzden garanti risk faktörü çarpanı yüksek hesaplanır. İmalatçı firma garanti risk faktöründen dolayı ürünün satış fiyatını yüksek tutar ve ilk yatırım maliyeti yüksektir. Bu faktör, garanti süresi sonunda kullanıcının işletme maliyetlerinin yükselmesine neden olacaktır.

Büyük Tonajlı Dondurarak kurutma cihazı arıza yaptığında çözüm süresi uzayabilir. Aynı gün içinde 1000 Kg dondurarak kurutma yapılacaksa, 4 ayrı 250 Kg kapasiteli cihaz ile kurutmak daha avantajlı olacaktır. Çünki arıza durumunda diğer 3 cihaz ile üretime devam edilir. Aynı zamanda 250 Kg Freeze dry makinesi yedek parçalarını ülkemizde temin etmek daha kolaydır. Yurt dışından ithalat beklemek zorunluluğu kalmayacağından hem arıza hızlı çözümlenir, hem de diğer 3 makine ile üretim devam eder.

Freeze dry teknolojisi ülkemizde yeni bir teknolojidir. Ülkemizde üretim yapan firmaların büyük tonajlı cihazların arızalarını deneyimlemek için yeterli zamanı henüz olmamıştır.

        Maliyet konusunda şu örneği verebiliriz:

        Tarafımızca üretilen TRF CB 250 cihazı, 35 M2 tepsi alanına sahip, 250 Kg dilimlenmiş meyve kurutma kapasiteli, KÜBİK freeze dry cihazıdır. Bu cihazın güncel satış fiyatı 150.000 USD civarındadır.

Diğer üreticilerden 1000 Kg kapasiteli cihaz satın almak istediğimizde alacağımız fiyat teklifi 500.000 USD üzerinde olacaktır.

O zaman birden fazla küçük kapasiteli cihaz edinerek hem arıza riski, hem ilk yatırım maliyeti düşürülebilir.

Tek parça 1000 Kg freeze dry cihazı almak yerine 4 adet 250 Kg kapasiteli cihaz almanın bir çok avantajı vardır.

Bu Dezavantajlarından dolayı Büyük Kapasiteli dondurarak kurutma tesislerinde büyük tonajlı makineler yerine fazla sayıda küçük kapasiteli cihazlar kullanılmasını öneririz.

İçerik güncellemesi devam etmekte...